van den Haak
ENERGIEADVIES
van den Haak

ENERGIEADVIES
van den Haak ENERGIEADVIES

Zonnestroom met SCE-subsidie voor VvE Auriollaan UtrechtFebruari 2024
Eind 2022 is er met een grote meerderheid in de ALV van VvE Auriollaan een besluit genomen over zonnepanelen. Voor de collectieve voorzieningen waren maar een 30-tal panelen nodig. Maar er pasten wel 160 panelen op het dak. De overblijvende 130 panelen verdelen over de woningen was een te gecompliceerde zaak. Er zijn verschillende woninggroottes en sommige systemen zouden wel erg klein worden. De VvE besloot dus om de overgebleven 130 panelen te gebruiken voor een systeem met SCE-subsidie. In het vroege voorjaar van 2023 werd dus eerst SCE-subsidie aangevraagd en een nieuwe meter. Daarna zijn er offertes opgevraagd voor de 160 panelen. In de zomer kon de VvE de opdracht aan de installateur geven. En in september kon de installatie plaatsvinden. Nu liggen er een mooie 160 panelen, goed voor circa 47.000 kWh stroom per jaar

VvE parkflat Houdringe De BiltJanuari 2024
Sinds oktober liggen er op het dak van VvE parkflat Houdringe in De Bilt 276 zonnepanelen die samen circa 110.000 kWh per jaar kunnen produceren. In eerste instantie was het zoeken naar de goede manier om deze panelen aan te kunnen sluiten en een sluitende businesscase te krijgen. De VvE heeft een grootverbruikaansluiting en mag dus niet salderen. Er is uiteindelijk voor gekozen om een kleiner systeem toch aan de grote aansluiting te koppelen, maar zo dat het systeem niet teruglevert en alle stroom van de panelen direct gebruikt wordt in de flat. Voor de overige panelen is SCE-subsidie aangevraagd. Nadat het voor iedereen in de flat duidelijk werd hoe het systeem eruit zou gaan zien was het tijd voor handelen: aanvragen subsidie, aanvragen nieuwe meter en offertes vragen voor het zonnepanelensysteem. Vlak voor de zomer kon de VvE een opdracht geven voor de installatie van de panelen, en in september 2023 kon de installatie ook geplaatst worden. Ook de nieuwe aansluiting is in september door Stedin aangelegd. Nu geniet de VvE van een mooi zonnestroomsysteem. Bekijk de foto's voor een impressie.

Poortgebouw II - BilthovenFebruari 2023
VvE Poortgebouw II wilde heel graag zonnepanelen. Er pasten ook een mooie 136 panelen op, maar het was lastig om een nette route voor de kabels naar de individuele woningen te organiseren. Het aantal panelen was groot genoeg om de individuele woningen een mooi setje te geven, maar uiteindelijk is een andere route bewandeld.

De subsidieregeling SCE was in de overgang naar 2022 ruimer geworden zodat VvE’s daar eenvoudiger gebruik van kunnen maken. In 2022 mochten er binnen de VvE 10% van de woningen verhuurd zijn om toch nog de subsidie aan te kunnen vragen (in 2021 mochten er in het geheel geen verhuurde woningen zijn als de VvE die subsidie wilde aanvragen). Meer over de SCE-subsidie leest u in dit nieuwsbericht.

In het vroege voorjaar van 2022 heeft de ALV het idee goedgekeurd om één groot systeem voor de VvE aan te leggen met SCE-subsidie en we zijn daarna hard aan de slag gegaan.

De subsidie is aangevraagd, een nieuwe meter, offertes. Uiteindelijk is zijn november 136 zonnepanelen geïnstalleerd en hebben ze ook al stroom geleverd. Voor een impressie, bekijk de foto's en drone video!

VvE La Luna - BilthovenFebruari 2023
Sinds 2022 heeft VvE La Luna in De Bilt 90 mooie zonnepanelen om daarmee de stroom die nodig is voor de collectieve voorzieningen zelf op te wekken.

Eind 2019 was er eerst de vraag of zonnepanelen mogelijk waren, maar al snel bleek dat de VvE ook aan de slag wilde met LED-verlichting. In eerste instantie bleken 140 panelen nodig om alle gebruikte stroom zelf op te wekken. Maar de Technische Commissie ging vol aan de slag met LED-verlichting door eerst bij twee lampen uit te proberen of dat eenvoudig zou lukken. Dat ging goed en daarna zijn alle 130 lampen ook direct vervangen.

De LED-verlichting is door de TC zelf vervangen en er is uitgerekend dat daarmee het stroomgebruik dusdanig lager werd dat 100 panelen zouden volstaan.

Na de offerteronde, met panelen met nog meer vermogen, zijn er uiteindelijk in het vroege voorjaar van 2022 92 zonnepanelen geplaatst.

In de loop van het zonnepanelenproject bleek ook de berekening over de energiebesparing van LED-verlichting goed te kloppen.

Voor de financiering van het hele project is uiteindelijk een deel van het investeringsbedrag geleend via het Energiefonds Utrecht. Dat was overigens zeer snel geregeld.

Meer over dit project leest u ook in dit nieuwsbericht van BENG!. Meer info over het Energiefonds Utrecht vindt u hier.

VvE Romero 2 - UtrechtMaart 2021
Naast VvE de Ronde 48 hebben nu de buren van VvE Romero 2 ook zonnepanelen. Er liggen sinds het voorjaar 110 panelen. Driekwart van de bewoners hebben nu zonnestroom van eigen panelen. Ook voor de collectieve voorzieningen zijn panelen geïnstalleerd. In deze tijd, waarin in de voorbereiding corona grote vergaderingen moeilijk maakte, heeft deze VvE meerdere keren enquêtes gehouden onder de bewoners om de interesse te peilen. Nadat het enthousiasme groot bleek, zijn er offertes bij installateurs gevraagd en zijn uiteindelijk in maart de zonnepanelen geïnstalleerd.

VvE Eenhoorn - UtrechtFebruari 2020
Op het dak van VvE Eenhoorn liggen 28 mooie zwarte panelen die de stroom opwekken voor de collectieve voor­zieningen. Deze VvE ligt in de binnen­stad in de zone van beschermd stadsgezicht. Er was al een stevige discussie in de VvE over de plaatsing van panelen omdat ze voor een deel zichtbaar zijn voor bewoners als ze op hun terras zitten. Nadat die discussie geslecht was, moest ook een vergunning aangevraagd worden vanwege de ligging in beschermd stadsgezicht. De richtlijnen die daar uit voortkwamen waren goed inpasbaar en sinds het vroege voorjaar liggen er nu zonne­panelen.

VvE Blauwe grift - UtrechtMaart 2019
Op het dak van appartementen­complex de Blauwe Grift liggen 240 zonnepanelen die samen circa 65.000 kWh per jaar produceren. Om dit ook financieel mogelijk te maken is SDE+ subsidie aangevraagd en toegewezen gekregen. De VvE had al eerder wel nagedacht over zonnepanelen maar met een haalbaarheids­onderzoek waar ook de mogelijkheid van subsidie was uitgewerkt is het project in een stroom­versnelling geraakt. Bijzonder is wel dat ook de grote verhuurder het plan voluit steunde. Daarvoor hebben de initiatief­nemers veel overleg met de verhuurder gepleegd.

Dit project wordt ook kort genoemd op de website van SoftEnergy.

Stapsgewijs richting gasloos wonenJanuari 2019
Deze bewoner van een jaren '30 woning wilde zijn huis in één keer een hele slag energiezuiniger maken en het liefst naar gasloos wonen. Er waren al 6 zonnepanelen. Maar er zouden flinke stappen gezet worden. Alle isolatiemaatregelen waren al uitgetekend. Alle oude ruiten werden vervangen door HR++-glas, de vloer werd geïsoleerd en de spouwmuur gevuld. Het dak was al geïsoleerd. Ook werd er alvast vloerverwarming en LT-radiatoren opgehangen. Maar er was nog een vraag over de installatie. Een gewone warmtepomp zou teveel geluid produceren, een zonneboiler was misschien een idee, nieuwe zonnepanelen ook. Uiteindelijk is gekozen voor PVT-panelen, panelen die warmte en elektriciteit leveren, met een water-water-warmtepomp. En na die installatie is er ook voor gekozen om het warmwater door elektrische geisers te laten verzorgen. Deze bewoners hebben nog een energierekening van €10 per maand, in een jaren '30 woning.

VvE De Ronde 48 - UtrechtJanuari 2018
Op het dak van De Ronde 48 liggen 19 setjes van 5 panelen voor de individuele bewoners en 22 panelen voor de collectieve voorzieningen van de VvE. Er is veel discussie aan vooraf gegaan waar de initiatief­nemers veel tijd in hebben gestoken. Na de ALV waarin uiteindelijk gestemd is over het aanpassen van het huis­houdelijk reglement om individuele systemen mogelijk te maken kon uiteindelijk de installateurs om een offerte gevraagd worden.

VvE Veilinghaven - UtrechtMaart 2017
Op het dak van het appartementen­complex aan de Veilinghaven liggen 142 panelen die samen circa 35.000 kWh per jaar opleveren. Na het haalbaarheids­onderzoek heeft deze VvE het traject van besluit­vorming in de ALV en het opvragen van offertes zelf geregeld. De heldere vergelijking van de offertes heeft het voor de VvE weer mogelijk gemaakt om een keuze voor een installateur te maken en opdracht te geven.